Gratis verzending vanaf 50 euro

Hoe onderhoud je een houten snijplank?

Hoe onderhoud  je een houten snijplank?

Wij krijgen veel vragen over hoe je het beste houten snijplanken kan onderhouden. Met het juiste onderhoud blijven je houten snijplanken lang mooi en kan je er jarenlang mee koken. Hout behandel je anders dan plastic of siliconen producten. We leggen je daarom graag uit hoe je voorkomt dat je houten snijplank of keukengerei uitdroogt, kromtrekt of scheurt.
De houten snijplank schoonmaken met een schone keukendoek. Een houten snijplank mag absoluut niet in de vaatwasmachine.
De houten snijplank schoonmaken met een schoonmaakdoek


Schoonmaken
Na gebruik kan je een houten snijplank het beste afspoelen en schoonvegen met een afwasborstel of keukendoek. Het is niet altijd nodig om afwasmiddel te gebruiken, maar na het snijden van rauw vlees, vis of gevogelte is dit wel aan te raden. Het is belangrijk om je snijplank goed droog te maken met keukenpapier of een schone theedoek. Wanneer je een houten snijplank nat weg legt blijft het hout namelijk “werken”. 

Schoonmaken in een vaatwasmachine
Een houten snijplank kan je absoluut niet schoonmaken in een vaatwasmachine! Deze zorgt er namelijk voor dat de snijplank veel te nat en heet wordt om hem vervolgens snel te drogen en af te koelen. Dit is vragen om problemen. De houten snijplank kan daardoor kromtrekken of zelfs scheuren. Daarnaast zorgt een vaatwastablet ervoor dat alle olie uit het hout getrokken wordt waardoor het hout volledig uitdroogt. Dit wil je absoluut voorkomen.

Voorkom dat je houten snijplank uitdroogt, door deze met enige regelmaat in te smeren met onderhoudsolie voor snijplanken. Dit voorkomt dat de plank uitdroogt, wat scheuren en het kromtrekken van de snijplank tegengaat. Dit verlengd de levensduur aanzienlijk, waardoor je langer gebruik kan maken van je houten snijplank.
Je houten snijplank insmeren met onderhoudsolie voor snijplanken

Klein onderhoud
Het is belangrijk om je houten snijplank goed te onderhouden. Zoals een auto soms een drupje olie nodig heeft, geldt dit precies hetzelfde voor je houten snijplank. Dit voorkomt namelijk dat het hout uitdroogt en gaat scheuren. Wanneer de plank verzadigd is met olie zorgt dit voor een beschermlaag om het hout. Dit voorkomt dat bacteriën zich kunnen nestelen en maakt een houten snijplank erg hygiënisch. Wanneer het hout er droog uitziet en aanvoelt heeft die wat olie nodig. Het is daarom aan te raden om je snijplank om de 2 à 4 weken in te smeren met olie. Voor het oliën van je plank kan je het beste een geur-en smaakloze olie gebruiken. Wij adviseren Butler onderhoudsolie voor houten snijplanken.

Voor het grote onderhoud van je houten snijplank moet je deze eerst goed schoonmaken. Dit doe je door je plank in te smeren met azijn of citroensap.
Voor het grote onderhoud je snijplank insmeren met citroensap of azijn

Groot onderhoud
Voordat je begint met het grote onderhoud van een houten snijplank is het belangrijk dat deze schoon is. Wanneer de snijplank schoon is smeer je deze in met citroensap of witte azijn.

Bovenop de azijn of citroensap je snijplank insmeren met zout
Je snijplank goed insmeren met zout


Bovenop de citroensap of witte azijn strooi je zout op je snijplank en deze wrijf je in. Dit laat je dan een kwartier intrekken zodat de plank helemaal schoon is.

Spoel je houten snijplank goed af zodat al het azijn of citroensap en het zout helemaal weg is. Droog de snijplank daarna goed af.
Spoel de snijplank goed af met lauw water

Spoel de plank vervolgens af en droog deze goed met een stuk keukenpapier of een schone theedoek.


Wanneer je snijplank helemaal droog is kan je deze insmeren met onderhoudsolie voor je snijplank
Wanneer de snijplank helemaal droog is kan je deze insmeren met olie

De snijplank is nu klaar om geolied te worden. Verdeel de olie over de plank en smeer deze in met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Dit herhaal je net zo lang tot de plank geen olie meer opneemt. Dan weet je dat de snijplank verzadigd is. Geef de plank wel de tijd om de olie op te nemen voordat je deze weer gaat gebruiken.

Na het volgen van alle stappen is dit het eindresultaat. Je snijplank ziet er weer als nieuw uit en is klaar voor elke snijopdracht.
Eindresultaat snijplank na het doorlopen van alle stappen

Jarenlang snijplezier
Wanneer je jouw houten snijplank op deze manier behandeld weet je zeker dat je jarenlang kan samenwerken om de lekkerste gerechten op tafel te zetten.